Cursus

 

Een cursus bestaat uit 10 lessen, die er gevarieerd uitzien. De eerste les is meestal wat tekenervaring opdoen. Kijken naar basisvormen en werken met potlood en contékrijt om toonwaarden aan te geven.

 U hoeft zeker in het begin nog geen schildermaterialen te hebben, u kunt kosteloos de benodigde verf en penselen van mij gebruiken om eens mee te experimenteren. Wel is het nodig om een zuurvrij aquarelblok aan te schaffen. Vanaf de tweede les wordt er gewerkt op aquarelpapier en komen diverse onderwerpen aan bod, zoals landschap, structuren, bloemen, stilleven, glas, compositie, kleur, achtergrond. Tijdens de lessen zijn de seizoenen ook zeker een bron van inspiratie. Er is ook uitleg over diverse aquarelhulpmiddelen en het gebruik van andere materialen zoals pastelkrijt of aquarelpotlood. Wat kunt u? Waar zit u vast? Waar kan ik u mee helpen? Welke materialen spreken u aan? En, ook niet onbelangrijk: Wat vindt u leuk? Wat wilt u leren?

Ik streef ernaar om mensen eigen werk te laten maken, er staan onderwerpen op de tafel, soms wordt een eigen foto gebruikt. Er zijn  lessen met een nadruk op een wat tekenachtige opzet, op een andere les wordt juist weer wat losser gewerkt. De les over perspectief  heeft een meer theoretisch karakter. Er is ook altijd een vrije les, of mogelijkheid om zelf een onderwerp mee te brengen. Er zijn ook lessen waarin ik zelf meewerk en stap voor stap de kleuren meng en de handelingen voordoe. Leer kijken naar de bewegingen van het penseel, wat gebeurt er? Hoe blijft de verf op het papier achter? Hoe droogt het op? Wat is de “nat-in-nat” techniek?

Gemiddeld werken we twee keer aan hetzelfde onderwerp. Gaandeweg de cursus schaffen mensen wel vaak zelf verf en penselen aan, en daarbij kan ik zeker goede adviezen geven.

Probeer te accepteren dat je niet iedere les met “de perfecte aquarel” naar huis toe gaat, het is een leerproces en door oefening verbeteren de vaardigheden.

Ik probeer te bereiken dat iedereen tevreden naar huis gaat en in ieder geval iets geleerd heeft. Altijd al willen weten of u kunt tekenen? Nieuwsgierig of u dat leuk vindt? Neem een proefles. 

De cursussen worden gegeven in mijn atelier, er zijn mogelijkheden voor ‘s middags of ’s avonds.

 

cursisten aan het werk

   

   

         

     

     

     

    

                    

     

       

      cursist30   cursist31  cursist32

          

cursist29